Petr
Hlaváček, Antonín Blaha
Nejdříve,
než přistoupíme k presentaci naší přednášky, zamysleme se nad
konzumací vína a piva a nad globálním oteplováním.
Tak
k jakému jsme dospěli závěru?
Pro
nezbytné řešení tohoto složitého jevu, je nutné provést
několik analýz. Klasicky se podobné problémy inženýrsky řeší
provedením bilance hmoty, a následně bilance energie. Teprve po
popsání a pochopení těchto jevů se přistupuje k bilanci
finančních toků.
Povšimněme
si rozdílu mezi pitím piva a vína z pohledu výše zmíněných
bilancí. Slivovici a destiláty záměrně dnes ponecháváme
stranou, přitom je neodsuzujeme, ale bohužel je to z pohledu
dnešního tématu záležitost doplňková až okrajová. Nicméně
se k tomuto tématu můžeme kdykoliv, nebo někdy příště,
klidně vrátit.
Tak
tedy víno, pivo a globální oteplování Země. Tak složité
procesy je vždy dobré v úvodní části rozebrat na
extrémních okrajových případech. Nechť je takovým prvním
extrémním případem předpoklad nulového pití.
Tedy
představme si, že by se na Moravě nepilo ani víno, ani pivo. To
nepřichází v úvahu, (to nejde) to je jako bychom po Vás
chtěli si představit Buchlov bez Barborky, nebo Blahu bez vousů.
Pojďme
si tedy rozebrat případ opačný, a reálnější:
Nechť
je vzat v úvahu výkonný moravský přítel vína a nechť je
mu umožněna konzumace dobrého vína v míře dvou sedmiček,
tedy přesněji řečeno - dvou lahví vína o objemu 0, 75 l, což
činí 1,5 l za den, tzv. minimální program. Toto víno nechť je
bílé a vychlazené na 14 º C. Po provedení této první části
experimentu se náš Moravský přítel musí zbavit trávicím
traktem a ledvinami prošlé kapaliny.
A zde je
třeba pro zvýšení přesnosti zdůraznit, že za normálních
podmínek opouští tato kapalina tělo našeho probanda v bodě
A. Zde jsme upustili od obrazové podpory naší presentace, protože
lokalizace tohoto bodu je obecně známa, neboť všichni již někdy
pili víno.
Tok
kapaliny probíhá po mírně zakřivené dráze -
charakteristické pro šikmý vrh tělesa vzhůru, nebo dolu v délce
přibližně 90 cm, nebo i významně méně. Tok kapaliny je
laminární, v druhé polovině dráhy s mírným zvýšením
podílů turbulence, někdy s pozorovatelným dělením toku na
diskrétní sekvence.
Zde opět
musíme z důvodů preciznosti výzkumu doplnit důležitou
informaci. V našem experimentu jsme se nezabývali odlišnosti
mezi pohlavími, protože to jednak při výzkumu ruší a potom
data, která použijeme později, nejsou dělena na muže ženy, či
kojence. Neexistují pro to ani jiné důvody, ženy zatím tuto část
emancipace nezvládají, a my je za to nekritizujeme. Z technického
pohledu je taky dráha proudění nažloutlé tekutiny u žen
významně kratší, protože u toho sedí, nebo dřepí. Navíc
sukně snižují turbulenci proudění vzduchu.
S povrchem
planety se dostává tato na 37º C ohřátá nažloutlá kapalina do
kontaktu se zemí v libovolném bodě Bx.
Ztráty
tepla konvekcí a sáláním jsou po dobu proudění kapaliny
zanedbatelné, prakticky veškerá tepelná energie je předána
přímo zemí Zemi. Teplo, které tato kapalina předá zemi, způsobí
na -základě známé hodnoty měrného skupenského tepla tání
ledu roztání 0,5 kg alpského ledovce.
Nechť je
porovnán tento jev s druhým probandem, který je schopen vypít
10 piv (načepovaných do v moravských podmínkách do
půllitrových sklenic a po čárku). Předpokládejme, že budou
dodrženy i podmínky proudění v rozsahu, jako to bylo popsáno
v předešlém experimentu.
Tento
předpoklad není automatický, ale je logicky opodstatněný.
Experiment
je naplánován tak, aby oba probandi požili přibližně stejné
množství etylalkoholu. Je zde jeden podstatný rozdíl, a sice ten,
že pivařovo české tělo opouští v tomto případě 4,5 l
kapaliny po stejné dráze o stejné
teplotě.
V tomto
případě ale dojde k roztání již 2,5 kg ledu z Alpského
ledovce.
Závěry:
- Z pohledu globálního oteplování planety je třeba jednoznačně dávat přednost vínu.
- Informovat zelené o našich výsledcích a
- Přimět i jiné vědní obory aby se problematice oteplování seriozně věnovaly.
- Udělat podrobnější průzkum vlivu vína na globální oteplování podle odrůd (zdá se, že nejméně škodlivý je Muškát moravský a Rulanda šedá (podrobnější rozbor přineseme někdy příště)
Vedlejší
produkt výzkumu bývá často významnější než hlavní výzkumný
záměr.
Jako
příklad mi dovolte poukázat na docela z pohledu globálního
oteplování přehlížený vědní obor, jakým je akustika. Jak
k tomu celému došlo. Jeden můj kolega koupil na služební
cestě v Číně hodinky se svítivými ručičkami. Po návratu
domů zjistil, že svítí jenom vteřinová ručička. A tak od té
doby v kteroukoliv noční dobu poměrně přesně vím, kolik
je vteřin.
Náš šéf
si z Číny dovezl zobcovou flétnu, na kterou se dá hrát i
v noci.
A pak už
to bylo snadné, a vedlejším produktem našeho bádání bylo
objevení nového způsobu měření Tuhosti zimy, tzv.
„Hlaváček-Blahovou metodou“.
Správně
by to měla být Blaha-Hlaváčkova noční metoda, ale šéf je šéf,
dovezl mi hodinky …
Použité
metody a zařízení:
2
sedmičky vína, nebo 10 piv, hudební sluch, hodinky se svítivou
vteřinovou ručičkou, případně zobcová flétna.
Metoda:
Vypijeme
z důvodů objektivity a reprokudovatelnosti měření výše uvedené
objemy vína, nebo piva.
Odejdeme
na místo, kde je nejméně 0,5 m2
zasněžené plochy a soustředěně vyprazdňujeme obsah našeho
měchýře. Zaznamenáme pozici vteřinové ručičky v okamžiku,
kdy tok nažloutlé kapaliny narazí na sníh. Kontakt kapaliny se
sněhem vydává zvuk velmi blízký tónu F. Po protavení sněžné
hmoty se kapalina dostane do přímého kontaktu se zemí. Otepluje
Zemi. To způsobí okamžitě změnu zvuku, který se sníží na
dolní C. Tedy čistá kvarta. Indikátorem naší metody je zvuk a
měří se doba tónu F, kdežto v případě tónu C je jeho
existence hodnocena pouze jako informace prahová a jeho délku
netřeba měřit.
Nyní
předvedeme akustickou performanci.
Kategorizace:
|
Doba tónu
F
|
Tón C
|
Mírná zima
|
0 až 5
sekund
|
Indikován
|
Ladovská zima
|
Více než 5 sekund
|
Indikován
|
Ukrutná zima
|
nevýznamná
|
Neindikován
|
Tak to
byla Noční metoda měření Tuhosti zimy.
Žádné komentáře:
Okomentovat