sobota 13. dubna 2013

Víno a konec světa - přípravný dokument

Dámy a pánové,

děkujeme za pozvání na dnešní konferenci o víně a konci světa. Je pro nás mimořádná příležitost vyjádřit se k dalšímu závažnému tématu. Od samého počátku je však toto téma provázeno neodborníky, nevzdělanci a amatéry. Co je základním problémem konce světa? Všimli jste si, že o konci světa mluví jenom Ti, kteří se s ním nikdy nesetkali, kdo s ním nemá žádné zkušenosti. To je jako by …

Dovolte nám provést školení na téma konec světa odborně kriticky.

Literární rešerše.

Za základní finesekulární dílo je bezesporu považována Apokalypsa Jana z Patmosu. Ten napsal toto první imaginární dílo na ostrově Patmos. Všechna ostatní díla se mu jenom přibližovala.

Přečtěme si však jeho dílo pozorně. Třetí jezdec na černém koni, který se zjevuje Janovi má v ruce váhy. Když Beránek rozlomí třetí pečeť, ozve se hlas Živoucího: Mírka pšenice za denár a tři mírky ječmene za denár! A oleji a vínu neškoď!

Teprve po té se objevuje další jezdci. Když beránek láme šestou pečeť, nastává zemětřesení, a hvězdy padají na zem jako černé fíky, nadchází Den jeho hněvu, kdo může obstát.

Proč ale dostal Jan příkaz, aby neškodil oleji a vínu. Jediné vysvětlení spočívá v tom, že víno mělo sloužit spravedlivým, nezatraceným. A nemělo poškodit vinaře.

Má-li být konec, musel být začátek. Má-li být konec světa, musí být jeho začátek. Nelze ukončit něco, co nezačalo. Náš problém spočívá v tom, že máme několik začátků.

ANNO DOMINE,

ANNO MUNDI (MUNDIS),

ANNO PASSIONIS, KOPTSKÝ

Byzantský letopočet - počítá se od 1.9. 5508 př. n. l., stvoření světa (vypočteno podle údajů o věku jednotlivých osob v Bibli).

Astronomický letopočet - počítá se od 1. 1. 4713 př. n. l., doby, kdy se shoduje několik astronomických cyklů (počítá se ve dnech).

Židovský letopočet - počítá se od 7. 10. 3761 př. n. l., zkratka AM, Anno mundi čili "roku světa (vypočteno podle údajů o věku jednotlivých osob v Bibli).

Mayský letopočet - počítal se od 13. 7. 3114 př. n. l. konec 4. věku.

Starořecký letopočet - počítá se od 1. 7. 776 př. n. l., konání prvních olympijských her.

Římský letopočet - počítá se od 21. 4. 753 př. n. l., založení města Říma (označuje se ab urbe condita).

Křesťanský letopočet - počítá se od 1. 1. 1 n. l., patrně nesprávně vypočteného data narození Ježíše Krista (zkratka AD, Anno Domini čili léta Páně).

Starý arménský kalendář - počítá se od 11. 7. (po úpravě ve 12. století od 11. 8.) roku 552.

Islámský letopočet - počítá se od 24. 9. 622, Mohamedova útěku z Mekky do Medíny (tzv. hidžra).

Francouzský republikánský letopočet - počítá se od rovnodennosti dne 22. 9. roku 1792, vyhlášení Republiky (používal se do 1806).

Fašistický letopočet - počítá se od 28. 10. roku 1922, král Viktor Emanuel III. předal vládu do rukou Mussoliniho (zrušen s pádem fašismu v Itálii 25. 7. roku 1943).

No jak z toho chcete vypočítat konec světa?



Pozvánka Folklorního studia Buchlovice na Den vína 2013.

Žádné komentáře: